+31 (0)6 44 214 714info@studiokleur.nl

De 12 kleurtypes en beroemdheden

Door
In Geen categorie

De komende weken schrijf ik een serie over de 12 verschillende kleurtypes met telkens als voorbeeld een bekend persoon.

Deel 1: Liv Tyler, de koele winter

Laat ik beginnen met het koele kleurtype. Veel mensen vinden dat namelijk in eerste instantie niet echt leuk, om als koel aangeduid te worden. Ik noem dan meteen Liv Tyler, een koel wintertype en haar rol als Arwen, dochter van de elfenkoning in Lord of the Rings. Die ijzige elf-achtige koele kleuren die ze in de film draagt maken haar tot mijn favoriete voorbeeld van een koel kleurtype . Men kan er, als ik haar als voorbeeld van een koel kleurtype noem, dan goed mee leven.

Wat haar tot een koele winter en geen donker- of helder wintertype maakt, zijn haar zachte uitstraling en haar tere huid. Zwart zou ik haar daarom bijvoorbeeld niet direct adviseren maar liever antracietgrijs of marineblauw.

carice

Deel 2:  Carice van Houten, de heldere lente

Als je in modebladen een artikel tegenkomt over kleuradvies, voor bijvoorbeeld make-up of haarkleur, dan worden mensen over het algemeen  ingedeeld in donkere, lichte en roodharige mensen. Wel zo gemakkelijk maar het is een vrij grove indeling waarbij heel wat mensen ‘buiten de boot’ vallen of een advies krijgen waarmee ze niet tot hun recht komen.

Het heldere lentetype is daar zo’n typisch voorbeeld van. Met hun donkere haar en heldere, sprankelende ogen worden ze nogal eens tot de wintertypes gerekend óf, als ze groene ogen hebben, tot de herfsttypes. Jammer, want aardetinten maken een heldere lente vaal en vermoeid.

Carice van Houten is een duidelijk voorbeeld van een heldere lente: ze heeft veel contrast in haar uitstraling met haar bruine haar, lichte ogen en een wat transparante, tere huid die waarschijnlijk moeilijk bruin wordt. Een kleur als fuchsia (winterpalet) is te hard en te overheersend voor haar en met mosgroen (herfstpalet) zal ze een vale wat vermoeide uitdrukking krijgen. Chocoladebruin met felle maar warme accentkleuren zoals koraalrose, aqua, kanariegeel of oranjerood, zullen haar sprankelende uitstraling nog meer versterken.

studkleurDeel 3: Vincent van Gogh, de warme lente

2015 is het Vincent van Gogh- jaar, dus laat ik nou hém eens als  voorbeeld nemen van het warme lentetype. En dan hebben we er meteen ook eens een man tussen zitten.

Deze ‘foto’ is een bewerkt zelfportret van Van Gogh, door de fotograaf Tadao Cern uit Litouwen. Zo moet een kleurenfoto van Van Gogh er dus ongeveer uit hebben gezien. Met z’n rossige haar, lichte huid en heldere lichtgroene ogen is hij een typisch voorbeeld van een warme lente. Dat brengt me meteen naar het ontstaan van de kleurenanalyse. Want dat was naar aanleiding van een uitspraak van Johannes Itten, de man van de kleurenleer. Hij gaf als kunstschilder les aan het Bauhaus en hij merkte op dat studenten bij een vrije opdracht, kleuren kozen die verwantschap hadden met de kleuren in hun uiterlijk. Dat heeft hij ergens opgeschreven en later werd dat gelezen door de Amerikaanse  Carole Jackson. Zij vond dat zo’n interessant gegeven, dat mensen een bepaalde kleurenharmonie in hun uiterlijk hebben én dat ze intuïtief worden aangetrokken door die kleuren, dat ze er verder op door is gegaan. Uiteindelijk is hier de kleurenanalyse uit ontstaan.

Van Gogh is een mooi voorbeeld. Bekijk zijn schilderijen maar eens: warme heldere kleuren als zonnegeel, oranje, turquoise en paarsblauw zie je volop. En ook in contrast met elkaar. Kleuren die bij zijn rossige en heldere uitstraling uitstekend zouden passen.

Foto 2

Foto 2

Foto 1

Foto 1

Deel 4: Penélope Cruz, de diepe herfst

Vandaag was Diane bij mij voor een make-upadvies. Ze is elders ooit als wintertype uit de bus gekomen maar qua make-up twijfelt ze of ze het wel goed doet. Al snel blijkt dat dat niet aan Diane ligt maar aan een verkeerd kleuradvies. Ze is geen wintertype maar een diepe herfst. En dat vraagt inderdaad om heel andere kleuren make-up.

Het donkere herfsttype wordt nogal eens verward met een wintertype. En met heel veel kleuren uit het winterpalet komt een donkere herfst ook best goed weg (donkere mensen staat sowieso bijna alles), maar de combinatie die snel uitsluitsel geeft is zwart met spierwit. Ook bij dit kleurtype geeft dat de indruk alsof je voor de rechter staat.

Bij Penelope Cruz zou je ook even kunnen twijfelen: is ze nou een diepe herfst of een diepe winter?

Ik heb haar natuurlijk nooit in levende lijve gezien, maar deze twee foto’s maken voor mij duidelijk dat ze behalve donker (haar dominante kleurkenmerk) warme pigmenten heeft. Op foto 1 oogt ze zachter en natuurlijker, op de rechterfoto is het allemaal wat harder. Heeft ze op foto 2 dan misschien meer make-up op? Waarschijnlijk niet, want dat is nou juist het mooie van goede kleuren make-up: het ziet er heel natuurlijk uit, alsof je niks op hebt.

Deel 5: Maxima Zorreguieta, de zachte herfstmaxima

Nu zou de koning wat voor de hand liggender zijn als voorbeeld van een bepaald kleurtype, maar die van hem hebben we al gehad. Hij is evenals Vincent van Gogh een warm lentetype. Goed opletten wat hij komende maandag draagt!

Maar dan nemen we toch de koningin! Zij is met haar blonde haar en bruine ogen, het prototype van een zachte herfst. Zij bezit dus één van de zeven schoonheden. Samen met Carice van Houten, want  donker haar met blauwe ogen staat ook in dat rijtje.

Blond haar en bruine ogen zie je inderdaad niet zo vaak. Over het algemeen heeft een zacht herfsttype een wat ‘onbestemde’ uitstraling. Midden- tot donkerblond haar, ogen die moeilijk te definiëren zijn (groen-bruin-grijs) en een huid die heel neutraal is. Niet uitgesproken warm of koel.

Vanwege die wat onbestemde uitstraling, zijn zachte, niet definieerbare kleuren daarom ook zo mooi bij dit type. Bij andere kleurtypes zijn dit soort kleuren oersaai maar aan hen geven  ze een chique, tijdloze en subtiele elegantie. Ton-sur-ton, geen grote kleurcontrasten, gemêleerde stoffen, een subtiel ruitje of fijn streeppatroon en dat allemaal in vrij neutrale kleuren.

Deel 6: Angela Merkel, de zachte zomer

merkel3merkel2merkelmerkel5merkel4merkel6

Angela Merkel is met al haar jasjes in al die verschillende kleuren, natuurlijk een uitgelezen persoon om een kleurenanalyse op los te laten. Het allereerste dat we gerust kunnen concluderen is dat zwart weinig flatteus voor haar is (nee echt, zwart staat níet iedereen). Angela in aardetinten, zoals het beige op de foto, maken haar wat vermoeid en vaal. Fuchsia is te hard en ook het rode jasje trekt net iets teveel de aandacht. Rustige, koele kleuren en niet te fel is wat ik haar zou adviseren. Het korenblauwe en turquoise jasje staan heel fris en maken haar gezicht heel sprekend. En zeg tegen de kapper neutraal blond, géén goudblond.

Hou mijn blog en mijn Facebook in de gaten voor updates, alle kleurtypes komen aan bod!

Recent Posts
Comments
 • fenniesoppe@gmail.com'
  Fennie
  Beantwoorden

  Ha Marieke
  Wat een leuke serie is dit! En wat schrijf je gemakkelijk, lijkt het.

  Even over Maxima:
  Maxima is van nature toch donkerharig, net als vrijwel alle Zuid-Amerikanen?!
  Ze verft haar haar op een geraffineerde manier, dus ik zou haar geen blondine willen noemen.
  En de tinten die je voor haar beschrijft… Mag het ietsje méér zijn? In haar rol van koningin mag ze toch wel behoorlijk opvallen? Niet dat je dat met zachte onopvallende tinten niet kunt, maar toch… Dat blauw van haar bij de abdicatie vond ik haar persoonlijk subliem staan.
  De lippenstift van gisteren was voor haar wel heel erg veel.
  Maar jij hebt zeker een nog veel genuanceerder beeld van haar. Ik hoor het graag.

  Liefs, Fennie

Laat een reactie achter