+31 (0)6 44 214 714info@studiokleur.nl

Vreemde uitspraken over kleur

Door
In Geen categorie

Niemand kan toch geel dragen? Deze vraag kwam van de week weer langs tijdens een kleurenanalyse. Ik hoor het vaak. Mensen uit de modewereld roepen dit nogal eens. Jammer, want geel is een kleur die iedereen kan hebben. De juiste nuance is wel heel belangrijk. Ik leg het zo uit.

Nog zo een: zwart kleedt af. Nou, dat ligt er maar aan hoor. Als je zelf van nature donker bent dan klopt dat, maar o wee als je licht bent. Of dan deze: zwart staat iedereen. Dat wil het winkelpersoneel natuurlijk erg graag dat we dat geloven want winkels hangen er vol mee, maar het is zeer zeker niet waar.

Welk geel voor wie?

Toegegeven, geel is in de winter hier in Nederland een kleur die je beter niet van top tot teen kunt dragen. In dat jaargetijde is het licht hier vrij kil waardoor geel naar kan overkomen. Maar in de zomer is het een heerlijk zonnige kleur die vrijwel iedereen staat. Maar het ene geel is het andere niet en daarin zit de clou. Of je nu citroengeel of maisgeel draagt, dat maakt een wereld van verschil. En als je dat niet weet, dan ga je dat soort vreemde uitspraken doen dat niemand geel kan dragen.

Ben je een rossig type dat moeilijk bruin wordt, mijd dan citroengeel want dat is bij jou een schelle kleur die pijn doet aan je ogen. Bij koele kleurtypes daarentegen (mensen die de zon maar hoeven te ruiken en ze zijn al bruin) is citroengeel juist een frisse kleur. Combineer het wel met marineblauw of antracietgrijs, anders wordt het flets. Maisgeel en mosterdgeel zijn bij deze kleurtypes juist de geeltinten om hard bij weg te lopen. Ze worden er vaal van of ze krijgen een gelige huidskleur waardoor je gaat denken aan een leverziekte.

Ben je blond? Kies dan vanillevla-geel. Draag het niet midden in de winter als je wat bleker bent, maar in de zomer bij je gebruinde huid. Prachtig!

Zwart kleedt af? vergeet het maar!

Dit is wel een van de meest gehoorde beweringen, dat zwart zo fijn afkleedt. Ja, als je zelf donker bent, dan wel. Maar stel je een blond iemand voor met overgewicht. Met een blanke huid en lichte blauw/grijs/groene ogen. En zo iemand draagt van top tot teen zwart. Zie je het voor je? De aandacht gaat helemaal naar het (zwaardere) lichaam, weg van het gezicht. Want zwart trekt in dat geval alle aandacht naar zich toe. Een blond iemand wint de strijd met zwart namelijk nooit. Dat zwart is veel te zwaar en te overheersend bij dat lichte koppie erboven.

Dus ben je wat zwaarder en wil je je zo kleden dat het minder opvalt, draag dan een neutrale kleur die qua intensiteit in verhouding is met je gezicht (bijvoorbeeld taupe of blauwgrijs) en trek de aandacht naar je gezicht met accessoires in een jou flatterende accentkleur (bijvoorbeeld turquoise of koraalrose). Het effect is een stralend en sprankelend gezicht dat alle aandacht vraagt.

Een kleur die iedereen staat

En als we dan toch een uitspraak willen doen over een kleur die iedereen goed staat, dan is dat geen zwart maar antraciet of taupe. Antraciet is net wat zachter en vriendelijker dan zwart en ook taupe, grijsbruin, is een neutrale kleur die iedereen staat. Qua intensiteit zijn beide niet te donker als je zelf licht bent en ook weer niet te flets als je donker bent. Qua warmte houdt taupe het midden tussen een koele en een warme kleur.

Zou het niet heerlijk zijn als zwart zo langzamerhand eens wat minder overheersend werd in de winkels? Maar zo lang wij het maar blijven kopen zal het in de rekken blijven hangen. Mensen, kies toch voor kleur! Ik wil je er graag bij helpen.

Gerelateerde blogs

Laat een reactie achter