+31 (0)6 44 214 714info@studiokleur.nl

Zwart-wit

Altijd zijn ze aanwezig in het modebeeld, zwart en wit. Het wordt gezien als tijdloos, chic, stijlvol enz. enz. Daarom wordt het ook zo vaak gedragen op feesten en recepties. Men denkt: ‘Daar kom ik tenminste altijd goed mee voor de dag’. Laatst zag ik het weer. Leuke blonde vrouw in een zwart-witte jurk, hooggehakt op zwarte pumps, flink opgemaakt, wimpers zwart. Aan haar hand een keurige heer in pak. Samen op weg naar een feestje, dat was duidelijk. Zag ze er chic en stijlvol uit? Nee! Daar ging een jurk over straat. Daarboven een wat bleek gezicht dat nadrukkelijk was opgemaakt. Jammer, want er is duidelijk geld en moeite aan besteed en met dezelfde investering is een zoveel mooier resultaat te behalen.

Goedkoop

Daarom: zwart-wit is niet altijd netjes, gepast en feestelijk. Geloof de verkoopster in de winkel niet. De meeste blanke mensen kunnen dat idee gerust laten varen. Het kan (lees: vaak) namelijk zelfs erg goedkoop maken. Even voor de duidelijkheid, ik heb het over spierwit. Gebroken wit of roomwit is al een heel ander verhaal. Vaak veel stijlvoller, veel zachter. En ik hoor je al, ‘spierwit is toch veel frisser’. Ja, zo op een kledinghaak misschien wel, maar niet als je je gezicht erboven ziet. Nog beter voor de meesten, is diep antracietgrijs met gebroken wit. Probeer het maar eens uit. En let maar eens op al die dingen die je liever niet wilt zien: lijnen langs neus en mond, kringen onder de ogen, rimpels. Als je ouder wordt doe je jezelf geen plezier met zwart.

Vooroordelen

Zo zitten we eigenlijk vol met (voor)oordelen over kleur. Nog zo een: goud en zilver. Goud wordt door het merendeel van de vrouwen gezien als ordinair, oubollig of opzichtig. Maar dat hangt er maar vanaf. Als je koele ondertonen hebt in je huid (de huid die gemakkelijk bruin wordt en wat vaal en gelig kan overkomen), dan doet goud inderdaad niet veel goeds voor je en ziet het er opzichtig uit. Maar heb je warme ondertonen in je huid, dan maakt zilver juist weer erg hard, blikkerig en kil en is goud zoveel mooier.

Heilige huisjes

Nog even wat over die zwarte mascara: probeer eens een keer bruin-zwarte mascara. En geloof de verkoopster niet die zegt dat je dat bijna niet ziet. Het ligt er gewoon niet als een dikke laag bovenop, dat is het. Het ziet er veel natuurlijker uit. Zwarte mascara is namelijk eigenlijk heel donkerblauw, zwart bestaat helemaal niet. Het is of heel donkerbruin of heel donkerblauw. Zelfde geldt voor schoenen, zwart leer bestaat niet. Dus ben je blond, donkerblond of rossig? Draag dan liever bruine mascara of zwart-bruin. Geen zwart (heel donkerblauw dus), want dat staat bij de meeste Hollandse vrouwen erg hard. Dan zie je geen ogen meer maar alleen dikke klonters diep blauwzwarte mascara. En da’s toch zonde. T’is eventjes wennen, maar ik weet zeker dat je al gauw te horen krijgt: ‘Jee, wat heb jij eigenlijk mooie ogen!’

(Nou heb ik het nog niet eens over die meneer in dat pak gehad…………. daar doe je het niet voor, weet ik, maar die houden over het algemeen helemaal niet van een vrouw in zwart hoor).

Gerelateerde blogs

Laat een reactie achter